• Short title article: Weather Europe

Iako su dugoročne prognoze veoma nezahvalne, jer se situacije mogu veoma brzo promijeniti, znanstvenici koji prate klimatske promjene te meteorolozi, ipak mogu dati grubu procjenu o tome kakvo nas vrijeme čeka ovog ljeta.

No, ono što je sigurno je da svijet, pa tako i Europa prelazi iz toplog ciklusa El Niño u hladni ciklus La Niña. To znači da nas očekuje ljeto obilježeno nizom tlačnih valova i anomalija koji će se protezati od Sjeverne Amerike sve do Europe.

Podaci pokazuju da je El Niño u brzom padu, ali će se ta promjena osjetiti tek u duljem periodu i postati aktualna krajem 2024. godine. Stoga bi ovo ljeto moglo biti usred tih promjena i zabilježiti neke neobične anomalije. 

Bazirajući se na podacima iz posljednje promjene iz El Nina u El Ninu, znanstvenici procjenjuju kako bismo tijekom ljeta mogli zabilježiti anomalije visokog tlaka koje će se pojavljivati na istočnom dijelu Tihog oceana, pogotovo oko tropskih otoka. 

Što to znači? Kako pojašnjavaju na stranici Severe Weather Europe, tlačni sustavi rade u parovima, a značajan par je područje niskog tlaka u sjevernom Pacifiku i visokog tlaka iznad Sjedinjenih Država i Kanade. Drugi jaki par je zona visokog tlaka iznad sjevernog Atlantika, s tendencijom niskog tlaka nad Europom.

Temperaturna anomalija za ovaj prijelazni obrazac pokazuje temperature iznad normale u većem dijelu središnjih i istočnih Sjedinjenih Država i južne Kanade, dok bi nad Europom mogle biti zabilježene temperature niže od normalnih.

No, kako naglašavaju, ta se procjena temelji na podacima starim više od 50 godina, kad je klima bila nešto hladnija nego danas. Navodi Zimo.

Dugoročna prognoza za ljeto 2024.

Iako se za stvaranje dugoročnih prognoza obično koristi nekoliko različitih modela, zbog njihove različite "pouzdanost", model ECMWF je statistički bolji dugoročni model i smatra se pouzdanijim od ostalih. 

Analizirajući podatke, znanstvenici ističu kako bi tijekom ljeta veću tendenciju toplinskih valova i iznadprosječnih temperatura mogao zabilježiti jug Sjedinjenih američkih država, ali i sjever i gornji dio Srednjeg zapada. S druge strane oceana, u Europi, takav bi scenarij mogla osjetiti južna Europa. 

Gledajući pobliže uzorak površinske temperature iznad Europe, vidimo da je vrijeme toplije od uobičajenog na velikom dijelu kontinenta. Najjače anomalije i tendencije toplinskih valova su nad središnjim i južnim dijelovima kontinenta, naglašavaju iz SWE.

Tako je iznad Sjeverne Amerike vidljiva pojava uglavnom tople anomalije, pogotovo iznad jugozapada SAD-a, koje se šire u ravnice, sjever SAD-a i gornji Srednji zapad. Mnogo manje jakih toplih anomalija nalazi se iznad istočnog dijela SAD-a.

Kanada će također bi toplija od normalne u većem dijelu zemlje, pod utjecajem područja visokog tlaka. Najjače anomalije vidljive su oko Velikih jezera i u južnoj Kanadi

Što se tiče oborina, statistički model pokazuje uglavnom suše uvjete koji se predviđaju nad kopnenom Europom. Više oborina moglo bi biti nad sjevernim krajevima, opet zbog nižeg tlaka i nestabilnijeg vremena na zapadnim vjetrovima.

Općenito, postoje naznake utjecaja La Niñe na Europu, što je obično teško pratiti, čak i zimi. No, postoje neki vidljivi uzorci koji su slični očekivanim anomalijama tlaka za ljeto La Niñe, dodaju iz SWE.

Drugi odabrani model je Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva koji pokazuje sličan uzorak kao ECMWF.

Prema tom modelu, nad Europom su zone niskog tlaka podijeljene u dvije regije. Glavna je tendencija toplinskog vala više prema istoku i sjeveru. Zapadni su dijelovi još uvijek pod toplim anomalijama, ali obrazac tlaka održava anomalije nižima.

S druge strane, zbog visokog tlaka, vidljiva je velika tendencija dugotrajnih vrućina u središnjoj i sjevernoj polovici SAD-a, s toplinskim valovima koji se šire preko granice u južnu Kanadu.

Prognoza oborina pokazuje normalne do suše uvjete nad krajnjim zapadnim i južnim dijelovima Europe. Više oborina predviđa se u krajnjim sjevernim krajevima zbog nižeg tlaka i nestabilnijeg vremena.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok