Jučer je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije održan sastanak vezan za problematiku oko realizacije potpisanih ugovora o isporuci sirovine od strane ŠGD „Hercegbosanske šume d.o.o.“ Kupres prema drvoprerađivačima iz Glamoča.

Sastanku su nazočili predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić, predstavnik Uprave za šume Hercegbosanske županije, Stipe Perković, te gospodarstvenici, odnosno drvoprerađivači iz Glamoča na čiju inicijativu je i sazvan sastanak. Iako su na sastanak bili pozvani i predstavnici ŠGD „Hercegbosanske šume d.o.o.“ Kupres, nitko se nije odazvao.

Nepoštivanje potpisanih ugovora od strane ŠGD „Hercegbosanske šume d.o.o.“ Kupres i nedostatak sirovine za rad neki su od glavnih problema s kojima se susreću drvoprerađivači iz Glamoča. Ističu kako većina njih nije realizirala ni polovinu od onoga što je ugovoreno, a pojedini i manje od toga. Tvrde da su zbog nerealizacije ugovora dužni investitorima plaćati penale što dodatno ugrožava ionako teško poslovanja. Dodaju kako kvalitetna sirovina odlazi u druge županije i u druge države, a da oni sami teško ili nikako ne dolaze do nje.

Ministar Brešić je istakao kako je upoznat s ovim problemima već duže vrijeme i kako su u ministarstvu već prije nekoliko godina Vladi Hercegbosanske županije uputili Pravilnik o prodaji drvnih sortimenata koji je trebao uvesti reda u sektor drvoprerađivačke industrije. Međutim, Pravilnik nikad nije potpisan, nije stupio na snagu i samim tim njegova primjena nije moguća.

Na kraju sastanka doneseno je nekoliko zaključaka. Tražiti će se da se svi ugovori sklopljeni s drvoprerađivačima iz Glamoča poštivanju i uredno realiziraju. Pored toga, tražit će se smanjenje cijene sirovine i uvođenje moratorija na izvoz dok se ne izmire postojeće obveze prema domaćim drvoprerađivačima.

Također, dogovoreno je da će zaključci sa sastanka uputiti upravi ŠGD „Hercegbosanske šume d.o.o.“ Kupres, te ukoliko ne bude odgovora isti će se razmatrati na jednoj od sljedećih sjednica Vlade Hercegbosanske županije i uputiti Skupštini Hercegbosanske županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok