• Short title article: Kupres

U prepunoj župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu danas je svečano misno slavlje, Šestog Obiteljskog i Trećeg Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba pod geslom geslom ''Obiteljska ljubav je poziv i put svetosti – Od koljena do koljena dobrota je njegova'', predvodio pomoćni biskup banjolučki Marko Semren u zajedništvu s nadbiskupom vrhbosanskim u miru kardinalom Vinkom Puljićem i biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem.

Biskup Semren je u propovijedi istaknuo kako je obitelj najvažnija ljudska zajednica na ovoj zemlji.

''Mi ljudi živimo u različitim zajednicama, u zajednicama ove ili one vrste, u političkim, u vjerskim zajednicama i slično. Obitelj je, međutim, osnovna zajednica na kojoj se temelje sve ostale zajednice. Crkva i država, kao dvije najmoćnije zajednice, također se temelje na obitelji. Isus je rođen u prirodnoj obitelji, ali je osnovao i novu obitelj koja se zove Crkva. Uostalom, on je htio da cijelo čovječanstvo postane jedna obitelj. Važno je imati na umu ovu istinu: za Božju ljubav – kraljevstvo Božje - nitko nije beskoristan ili beznačajan. Svaki od nas je jedna posebna misija u svijetu, jer je plod Božje ljubavi'', poručio u svojoj propovijedi biskup Semren.

Istaknuo je kako je roditeljstvo izazov u današnjem društvu te istaknuo kako je nezamjenjiva uloga oca i majke u odgoju i odrastanju djece i obitelji.

''U jednom zborniku koji se zove 'Na ramenima moga tate', otac je predstavljen čvrstim držanjem, predstavnik je odgovornosti za brak i obitelj, za ispravno odgajanje novog života. Međutim, premda je dijete često na ramenima svoga tate, njegov pogled počiva na majci i govori nam da očeva i majčina figura nisu uzajamno zamjenjive. Nezamjenjiva je figuru oca kao propovjednika vjere svojoj djeci, svjedoka Evanđelja po kvaliteti života koju stvara u svojoj 'kućnoj Crkvi'(...) Sveti Josip je uzor za sve prave očeve koji nas podsjeća da priznamo da smo zahvaljujući njegovu životu i uzoru upoznali svoju vjeru i ljubav i Boga(…) U zborniku pak radova koji nosi naslov 'U zagrljaju moje mame' djeca su u svojim radovima iskazala iskrenu zahvalnost, tražili su oprost i pokazali svoju ljubav prema majci… Uzor majčinstva i majke jest Blažena Djevica Marija, koja je sve prebirala u svom srcu. Sretna su djeca i mladi koji odrastajući u sretnim obiteljima imaju priliku postati sretni odrasli i odgovorni članovi društva'', rekao je biskup Semren ističući da se u obitelji dijete uči prvim navikama koje mu daju sigurnost u ponašanju te najvažnije lekcije života.

Obraćajući se bakama i djedovima biskup Semren je kazao kako su u ovom našem svijetu pozvani biti tvorci revolucije ljubavi - Od koljena do koljena dobrota je njegova!

''Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba stoga je prilika da još jednom, s radošću, posvjedočimo da Crkva želi slaviti zajedno sa svima onima kojima je Gospodin – kao što kaže Biblija – 'obilno ispunio dane' od koljena do koljena dobrota je njegova. Proslavimo ga zajedno! Molimo Gospu, Majku nježnosti, da nas sve učini tvorcima revolucije ljubavi kako bismo zajedno oslobodili svijet od sjene samoće i zloduha rata. Današnji dan može nam i treba biti svjetlo života. Prihvatimo ga, jer samo u vjernosti Bogu i služenju životu u obitelji možemo naći puninu života obećanu vjernim vršiteljima njegove svete volje'', poručio je biskup Marko Semren, javila je KTA.

Pod jučerašnjom misom 12 bračnih parova obilježelio je srebrnu obljetnicu braka, a osam parova zlatnu obljetnicu bračnog zajedništva iz župa Kupres, Prozor, Crnač, Rumboci, Gradina, Neum, Gornji Vakuf-Uskoplje i Bistrica pokraj Uskoplja. Također, krštene su dvije blizanke iz obitelji Ćurković.

Okupljeni vjernici su na kraju zajedno izmolili molitvu za Treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba te ''Ispovijest vjere Hrvata katolika''.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok