• Short title article: 80 mjesta

Misija relativno mlade kompanije Li-Bus d.o.o. Livno bila je nastaviti dugogodišnju tradiciju pružanja usluga cestovnog prijevoza putnika koju je imao nekadašnji lider Livnobus, te pridonijeti poboljšanju kvalitete usluge i sigurnosti.

Danas, nakon pet godina izuzetno uspješnog poslovanja, može se reći da je Li- Bus taj cilj  dostigao, nastavljajući kontinuirano unaprjeđivati resurse i usluge, kao i postavljajući nove standarde u segmentu cestovnog prijevoza.

Piše: Poslovne novine

Prema riječima Maria Pavlinovića, direktora Li-Bus d.o.o. Livno, nije bilo lako dostići standarde koje je postavio nekadašnji lider Livnobus.

“Ta emocija prema Livnobusu, utkana kroz generacije, bila je naša zvijezda vodilja da  pokušamo oživjeti brend Livnobus i vratiti ga na cestu. Uz dobro planiranje, strateške odluke i odnos prema našim djelatnicima, danas nakon pet godina rada možemo reći da smo na pravom putu, ali i da nas čeka još puno posla kako bismo ispunili ciljeve koje smo postavili”, istaknuo je Pavlinović.“

Kako ocjenjujete poslovanje firme Li – Bus u prošloj godini?

„Što se tiče poslovnih rezultata u 2023. godini itekako smo zadovoljni. Rast broja putnika bilježimo na svim linijama, kao i broj upita na izvanlinijskom prevozu. I taxi služba Li- Bus bilježi svoj rast, a rast cijele firme u odnosu na 2022. godinu je preko 100%. Mogu reći da se od prvog dana rada, naš rast kreće u ovim parametrima, što govori o našoj ekspanziji.”

Koje značajne projekte  planirate realizirati u tekućoj godini ili ste već započeli njihovu realizaciju?

“Pred nama je jedan veći investicijski ciklus. Prije svega, već smo realizirali kupovinu AK Mostar. Zatim, planiramo izgradnju našeg centra u Livnu, što predstavlja krunu svih ovih godina našeg rada. Naime, kupili smo zemljište gdje planiramo izgradnju našeg servisno- logističkog centra sa pratećim sadržajima a koji će dati dodatnu vrijednost Livno Busu i ujedno ojačati našu tržišnu poziciju. Također, u lipnju ove godine dolaze nam nove prestižne  vozne jedinice Neoplan, jedinstvene na prostoru jugoistočne Europe. To je prije svega  perjanica Neoplan Skyliner, koja raspolaže kapacitetom do 80 mjesta, što će znatno doprinijeti još većem kvalitetu prevoza putnika.“

Turistička agencija Li – Bus d.o.o. Livno rangirana je među brzorastućim kompanijama u BiH (Složena godišnja stopa rasta je 143%). Koji faktori su, prema Vašem mišljenju, doprinijeli brzom rastu Vaše kompanije?

„Da, taj naš poslovni rast je impozantan, ali je ujedno i dokaz kvalitetnog rada svakog pojedinca unutar tima Livno Busa. Taj njihov odnos prema poslu i kvalitet naših usluga su prepoznali i naši putnici. Inovacije koje uvodimo, transparentan rad i odnos prema putnicima su bili temelji našeg rasta i razvoja, a bit će naša vodilja  i u buduće.“

Započeli ste poslovanje u najtežem periodu, kada je harala pandemija Covid-19. Kako ste se izborili sa tom situacijom?

„Livno Bus je krenuo sa radom krajem 2018. godine, a  prve vožnje krenule sa 2019. Da smo birali trenutak kad je najgore pokrenuti neki posao, pogotovo u branši prijevoza putnika,  ne bi gore odabrali.  Jer, već 2020. dolazi korona i prijevoz staje. Ta situacija nas nije obeshrabrila. Naprotiv, kad su sve firme otpuštale vozače,  mi smo zapošljavali i otvarali nove linije, te povećavali broj voznih jedinica i ujedno broj naših djelatnika. Danas nas u Livno Bus timu ima 65, s tim da do kraja 2024. godine planiramo da taj broj poraste na 80 uposlenika.”

Koje sve vrste usluga pružate na tržištu  i koja su ciljna tržišta kompanije?

Na tržištu BiH radimo u nekoliko smjerova i to redoviti linijski prijevoz putnika, izvanlinijski prijevoz putnika uz organizaciju izleta, stručnih putovanja, kao i gradski prijevoz u Livnu, te taxi službu.”

Na koje uspjehe Vaše kompanije ste najviše ponosni i zbog čega?

“Osim na poslovne rezultate naših djelatnika, ponosni smo i na to što smo kroz svoj rad pomogli lokalnoj zajednici i pokrenuli neke pozitivne tokove u Livnu i na ovim prostorima.

Broj turista značajno se povećao, što je rezultat kako našeg rada, tako i ostalih firmi naslonjenih na turizam i organizaciju Prvog Livanjskog Polumaratona. Bilo je tu još raznih ideja, koje samo sa našim partnerima i prijateljima realizirali. Drago nam je da kroz svoj rad pišemo lijepe priče i podržavamo pozitivne stvari.”

Da li ste uspjeli ostvariti sve ciljeve koje ste planirali?

„Zadovoljan sam i ponosan što smo kao firma ispunili sve ciljeve, koje smo postavili, a prije svega sam izuzetno ponosan na timski duh i međuljudske odnose unutar firme. Unutar našeg  kolektiva rade uposlenici iz svih krajeva BiH, počev od Mostara, Banjaluke, Livna, Tomislavgrada, Travnika, Sarajeva i svi dišemo kao jedan. Time kao firma želimo poslati poruku da se može raditi i živjeti zajedno na ovim prostorima i da svi moramo težiti ka boljem sutra za generacije koje dolaze. Možemo se čak i pohvaliti uvjetima koje naši djelatnici imaju, gdje smo “rame uz rame” sa zemljama EU.“

Šta planirate i očekujete od 2024. godine? Kakva je dalja vizija razvoja?

„Plan je nastaviti dinamikom i tempom kao i do sada, uz maksimalan pristup zadržavanju kvalitete rada i standarda koje smo postavili. Naša orijentiranost prema putniku će biti uvijek na prvom mjestu. Odnos Livno Busa prema svakom djelatniku i u budućnosti će biti isti, jer vjerujem da se dobro uvijek dobrim vraća. U godinama ispred nas, radit ćemo na tome da Livno Bus širi i dalje lijepu pozitivnu priču na ponos svih u BiH.“

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok