• Short title article: 7.sjednica

Vlada Hercegbosanske županije danas je održala 5. sjednicu na kojoj je na samom početku prihvaćen Zapisnik sa 4. sjednice Vlade Hercegbosanske županije, te je  primljeno na znanje izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva za 2023. godinu.

Na prijedlog ministra gospodarstva Miroslava Jaglice usvojena je Odluka o prihvaćanju izvješća Povjerenstva za koncesije Hercegbosanske županije o provedenom postupku javnog otvaranja i ispitivanja ponuda u postupku davanja koncesije za izgradnju vjetroparka u cilju proizvodnje električne energije u Hercegbosanskoj županiji na području općine Tomislavgrad na lokaciji Ljubuša, i usvojena Odluka o davanju suglasnosti za prijenos udjela; („FEAL“ d.o.o. Široko Brijeg),  te usvojena odluka za realizaciju „Program podrške osnivanju poduzeća u Hercegbosanskoj županiji“.

Na prijedlog ministra financija Ivana Ćubele usvojena je Odluka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2024. godine, te zaključak o usvajanju Plana investiranja dodijeljenih sredstava potpore iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Odobrena su financijska sredstava na prijedlog ministrice rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dijane Novković-Pećanac u iznosu od 15.000,00 KM u svrhu financijske pomoći Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije za nabavu cjepiva protiv gripe, te su odobrena sredstava u iznosu od 30.000,00 KM  udrugama Crveni Križ HBŽ i invalidne osobe utvrđenog Proračunom HBŽ za 2024. godinu u Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih. Usvojena je i Odluka o odobravanju financijskih sredstava u iznosu od 1.000,00 KM u svrhu pomoći Sindikatu liječnika Hercegbosanske županije za organiziranje tradicionalnog stručnog susreta „službi anestezije“ iz bolnica Dalmacije, SKB Mostara i Županijske bolnice „Dr. fra Mihovil Sučić“ u Livnu.

Također, donesena je i  Odluka o utvrđivanju načina i postupka ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje vjerskih službenika za 2024. godinu, te usvojeno 6. kvartalno izvješće Županijske bolnice „Dr. fra Mihovil Sučić“ u Livnu.

Na prijedlog ministra znanosti, prosvjete, kulture i športa Ante Tadića Vlada je donijela  Odluku o  provedbi postupka javne nabave rekonstrukcije i adaptacije elektro kabineta u Srednjoj strukovnoj školi Tomislavgrad i odobravanje financijskih sredstava u iznosu od 25. 000,00 KM za istu namjenu, te odluka za provedbu postupka javne nabave opremanje elektro kabineta Srednje strukovne škole Tomislavgrad i odobravanje financijskih sredstava u iznosu od 115. 000, 00 KM za istu namjenu.

Na prijedlog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Bože Perića usvojen je Program utroška sredstava tekućih prijenosa  “Potpora poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju”  utvrđenih Proračunom Hercegbosanske županije za 2024. godinu u iznosu od 2.500000,00 KM, te je usvojen „Program utroška sredstava tekućih transfera „Subvencije za veterinarstvo“ utvrđenih Proračunom Hercegbosanske županije za 2024. godinu“ u iznosu od 120.000,00 KM.

Usvojen je prijedlog predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Ivana Vukadina o pokretanju postupka raspisivanja javnog natječaja- ravnatelj Službe za odnose s javnošću, te je dana ovlast predsjedniku Vlade za zastupanje i predstavljanje Službe za odnose s javnošću do okončanja natječaja za ravnatelja Službe za odnose s javnošću.

Usvojena je Odluka o transferu sredstava iz Tekuće pričuve u svrhu podmirenja povećanih izdataka Skupštine Hercegbosanske županije u iznosu od 50.000,00  KM.

Vlada je donijela i Odluku o davanju suglasnosti ministru MUP-a Hercegbosanske županije za potpisivanje produženja kolektivnog ugovora na razdoblje od 90 dana, do potpisivanju novog kolektivnog ugovora.

Dana je suglasnost Uredu predsjednika Vlade HBŽ, o pristupanju Hercegbosanske županije  Savezu ALPE te potpisivanje zajedničkog memoranduma o razumijevanju, te sudjelovanju u zajedničkom prijavljivanju projekata preko EU fondova.

Vlada je informirana o početku prve faze pregovora pristupanju Bosne i Hercegovine  Europskoj Uniji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok