U prošloj godini svi u BiH nadali su se kako će pandemiji koronavirusa doći kraj. Ipak, do toga nije došlo i kraj se, kako još stvari stoje, ne nazire, piše Večernji list BiH.

Uz neizvjesnost koju sa sobom nosi pandemija, tu su i globalno rastuće cijene proizvoda i usluga. BiH se i bez pandemije teško snalazila. Nastankom izvanredne situacije izazvane pandemijom okolnosti su se znatno pogoršale. Kao i uvijek, najveću cijenu plaćaju obični građani.

Sve je poskupjelo

Globalni rast cijena energenata i prekidi lanaca opskrbe prouzročili su val poskupljenja na svim tržištima, pa tako i na bosanskohercegovačkom. U posljednje vrijeme sve je poskupjelo, od energenata do hrane. Ipak, za razliku od razvijenih zemalja, gdje rast cijena dovodi i do rasta plaća radnicima, to se u BiH ne događa. Stoga je izvjesno da ćemo u ovoj godini plaćati mnogo veće cijene roba i usluga, a da nam pri tome primanja ostanu ista. Istodobno, razvijene zemlje imaju na raspolaganju monetarne i fiskalne politike kako bi osigurale stabilnost cijena i kontinuiran razvoj. Građani BiH dovedeni su na rub, ne samo nezaposleni nego i oni s redovitim primanjima staju u redove pred pučke kuhinje jer plaćama jednostavno ne mogu pokriti ni cijene osnovnih proizvoda. Potrošačka košarica od 2300 KM za većinu je nedostižna. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH izjavio je nedavno kako će predložiti smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na brašno, ulje, šećer i ostale osnovne namirnice na 10 posto. Naglasio je kako je smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice jedna od mjera koja bi sigurno zauzdala rast cijena i ublažila udar inflacije na obiteljske proračune u cijeloj BiH. Ova bi mjera, tvrdi Dodik, bila privremenoga karaktera i mogli bismo je ograničiti do kraja ove godine dok se tržište ne stabilizira. - Diferencirana stopa PDV-a, uz ograničenje marži u maloprodaji, u ovom trenutku bila bi sasvim adekvatan odgovor na inflacijski udar u BiH. S obzirom na to da BiH ima najnižu stopu PDV-a u Europi, smatramo kako je vrijeme da se poveća porez na luksuz, a da se porezi na osnovne životne namirnice smanje - zaključio je Dodik.

Realne mogućnosti

U BiH se već godinama govori o mogućnostima promjene stope PDV-a i uvođenju diferencijalne stope, međutim, sve ostaje na pričama. Ta priča ponovno je postala aktualna. Međutim, koliki su izgledi za to i što bi to značilo građanima? Što bi se dogodilo kada bi se vlast u BiH privremeno odrekla PDV-a na osnovne namirnice? - Ništa se posebno negativno za proračune ne bi dogodilo jer imaju ogroman rast prihoda zbog inflacije, tako da bi to bilo sasvim realno i izvodivo, ali je pitanje političke volje želi li se ići u tom smjeru - rekao je za Buku ekonomski analitičar Faruk Hadžić. Međutim, ne dijele svi to mišljenje. - Samo što je problem kao i ranije. Teže je imati dvije stope nego probiti tunel kroz Prenj - kazao je u izjavi za medije ekonomist Slaviša Raković. On smatra da je vlast daleko od takve odluke. - Gledajući visoku stopu PDV-a na hranu i činjenicu da kućanstvo prosječno troši 30 posto prihoda na hranu, jasno je da vlast na takvu ideju gleda kao neodrživu. Javna potrošnja je konstantna, ali još uvijek ovisna o refinanciranju dugova i novim zaduživanjima, tako da je situacija takva da je bolje da stanovništvo štedi. Zamislite samo da se smanji prometovanje helikoptera i zrakoplova, a tek da se smanji kilometraža službenih automobila uz sve skuplje gorivo. Zaista skandalozno - kaže za medije ovaj ekonomski analitičar. Diferencirana porezna stopa nešto je što je Dodik predlagao i 2019., i to na dječju hranu, odjeću i osnovne prehrambene namirnice. Međutim, tada je sve ostalo isto. S obzirom na to da je ovo izborna godina, možda ipak završi povoljnijim ishodom za građane BiH i ovaj prijedlog bude usvojen.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok