• Short title article: OS BiH

Kadrovska i materijalna popunjenost Oružanih snaga BiH jedan je od strateških ciljeva nove državne vlasti koja želi podići razinu opremljenosti i osposobljenosti vojske, ali i privući nove kadrove znatno boljom financijskom situacijom, a samo u ovoj godini planira se prijam značajnog broja vojnika, piše Večernji list BiH.

U sklopu procesa jačanja kadrovskih kapaciteta Oružanih snaga BiH Ministarstvo obrane BiH nedavno je raspisalo natječaj vezan uz popunjavanje praznih formacijskih mjesta u Oružanim snagama, odnosno za prijam kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, a kojim se tražilo ukupno 440 kandidata. Pritom je, kako je Večernji list već objavio, 170 mjesta bilo predviđeno za pripadnike Oružanih snaga BiH iz reda hrvatskoga naroda. Nadležni su zadovoljni odzivom na natječaj, no na tomu se neće stati jer se, kako doznaje Večernji list, planira raspisivanje još jednog najesen ove godine.

Materijalna sigurnost

Ovaj je natječaj značajan zbog nekoliko razloga, a jedan od njih leži u činjenici da je dio važnih aktivnosti koje slijede nakon što je došlo do značajnog poboljšanja stanja u kontekstu financijskih aspekata Oružanih snaga BiH. Naime, financijska situacija u vojsci mnogo je bolja u odnosu na neka ranija razdoblja, a da je tako, svjedoči i činjenica kako vojnici, uz osnovnu plaću koja premašuje tisuću maraka, mogu ostvariti i dodatke s kojima se mjesečna primanja penju od 1500 do 1600 konvertibilnih maraka. Doznajemo i kako je intencija da se materijalno stanje dodatno poboljša u ovom području. Također, vrlo je izvjesno i kako će se na novom natječaju tražiti isti broj budućih pripadnika Oružanih snaga BiH. U kontekstu uvjeta, natječaj raspisan ovoga proljeća tražio je osobe koje imaju završenu srednju školu III. i IV. stupnja, da nisu mlađe od 18 ni starije od 27 godina i da ispunjavaju uvjete oglasa raspisanog za određeno ustrojbeno mjesto.

Modernizacija

Osim popunjavanja kadrovskih kapaciteta, radi se i na modernizaciji Oružanih snaga BiH. Tako je nedavno Vijeće ministara BiH donijelo dvije odluke, i to o izmjenama i dopuni odluke o višegodišnjem projektu nabave helikoptera za Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine te financiranju višegodišnjeg projekta školovanja časnika vojno-evidencijske specijalnosti zrakoplovstva. Inače, treba navesti kako se proračunom za 2023. godinu, među ostalim, podržava prilagođavanje programima i aktivnostima Ministarstva obrane i drugih resornih ministarstava i institucija BiH proisteklih iz programa "Partnerstvo za mir" (PfP) i drugih oblika suradnje s NATO-om. Od političkih i ekonomskih pitanja, od koji je jedan dio posvećen odnosima s NATO-om i provedbi različitih aktivnosti i programa, uključujući poboljšanje institucionalnih kapaciteta u suradnji s NATO-om, preko suradnje s EU-om i regionalnih odnosa pa do obrambenih i sigurnosnih pitanja, resursa, sigurnosnih, kao i pravnih pitanja - program reformi BiH, kao provedbeni akt Akcijskog plana za članstvo (MAP), važan je segment u odnosima BiH i NATO saveza. Među pet ključnih dijelova programa su i oni koji se odnose na politička i ekonomska pitanja, a kada je riječ o odnosima s NATO-om, konstatira se kako BiH od pristupanja Partnerstvu za mir (PfP) održava visoku razinu suradnje s NATO-om te aktivno sudjeluje u nizu zajedničkih aktivnosti. Oružane snage jačaju i međunarodnu suradnju, pa je tako nedavno Ministarstvo obrane BiH raspisalo natječaj za prijam na Terezijansku vojnu akademiju Oružanih snaga Republike Austrije, a nešto ranije raspisan je natječaj za prijam i na Vojnu akademiju RH u Zagrebu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok