• Short title article: Poboljšanje situacije

Predloženim izmjenama želi se osigurati veće zanimanje mladih osoba zа prijam u kategoriju vojnika iz civilstva zbog mogućnosti dulje karijere i napredovanja.

Bolja materijalna sigurnost pripadnika Oružanih snaga BiH, lakši prijam u službu novih vojnika, kao i učinkovitiji sustav napredovanja od vojnika do dočasnika i časnika - samo su neke od namjera nove državne vlasti koja želi unaprijediti vojni sustav te ga učiniti privlačnim za sve one koji bi željeli ostvariti karijeru kao profesionalni vojnici, piše Večernji list BiH.

Način za postizanje takvog rješenja leži i u novom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji će se naći na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Uoči sjednice Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH podržalo je načela prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, a poruke nadležnih upućene tom prilikom išle su u smjeru isticanja prednosti novog zakonskog rješenja s kojim će oni koji već rade u Oružanim snagama imati bolje uvjete nego ranije, dok će se istim rješenjem osigurati veće zanimanje mladih osoba zа prijam u kategoriju vojnika iz civilstva zbog mogućnosti dulje karijere i napredovanja.

Poboljšanje situacije

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić naglasio je ovom prilikom kako se novim zakonskim rješenjem poboljšava situacija, odnosno ljudima koji rade u Oružanim snagama omogućuju se bolji uvjeti rada. Istodobno, objasnio je i kako će novim zakonskim rješenjima veliki broj vojnika, dočasnika, časnika ostati u službi, odnosno zadržat će svoj posao u idućem razdoblju. To je, poručio je, jedna od značajnih prednosti na koju treba računati.

Nazočnima se obratila i zamjenica predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva Marina Pendeš (HDZ BiH) koja je naglasila kako bi ovaj zakon trebali podržati te kako on ostavlja mogućnost velikom broju pripadnika Oružanih snaga, neovisno o tome dolaze li iz FBiH ili RS-a, da ostane dio sustava. Uz poruku kako podržava ovo rješenje, ona je pozvala zastupnike da podrže novi zakon kojim će se poboljšati status pripadnika Oružanih snaga BiH.

Vijeće ministara BiH, podsjećamo, utvrdilo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH (OS BiH) kojim se olakšava prijam u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i tako potpomaže bolja kadrovska popunjenost. Izmjene i dopune ovoga zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijam u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijam vojnika u OS BiH tijekom cijele godine, kao i na pomicanje starosne granice vojnika i dočasnika u postupku prijama u čin dočasnika ili časnika do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora. Predloženim izmjenama želi se osigurati veće zanimanje mladih osoba zа prijam u kategoriju vojnika iz civilstva zbog mogućnosti dulje karijere i napredovanja. Tako bi se osigurao kontinuitet operativne sposobnosti te pravodobno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga sukladno Zakonu о obrani BiH.

Natječaj

U sklopu kadrovskog jačanja situacije Ministarstvo obrane BiH nedavno je raspisalo natječaj vezan uz popunjavanje praznih formacijskih mjesta u Oružanim snagama, odnosno za prijam kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, a kojim se tražilo ukupno 440 kandidata. Pritom, kako je Večernji list već objavio, 170 mjesta bilo je predviđeno za pripadnike Oružanih snaga BiH iz reda hrvatskoga naroda. Ovaj natječaj logičan je slijed procesa koji su uslijedili nakon što je osigurana mnogo bolja financijska pozicija Oružanih snaga BiH, a pritom je potvrđeno i kako vojnici, uz osnovnu plaću, koja premašuje tisuću maraka, mogu ostvariti i dodatke s kojima se mjesečna primanja penju od 1500 do 1600 konvertibilnih maraka.

Uz ojačavanje kadrovskih kapaciteta, a pritom je planiran i još jedan natječaj, nove vlasti aktivno rade i na procesu modernizacije materijalno-tehničkih sredstava Oružanih snaga BiH. Među ostalim, Vijeće ministara BiH donijelo je nedavno dvije odluke, i to o izmjenama i dopuni odluke o višegodišnjem projektu nabave helikoptera za Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine te о financiranju višegodišnjeg projekta školovanja časnika vojno-evidencijske specijalnosti zrakoplovstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok