• Short title article: Možda

Uzimajući u obzir veliki utjecaj svjetskih cijena na domaću inflaciju, može se pretpostaviti da će doći do postupne stabilizacije cijena u BiH

Inflacija u Bosni i Hercegovini u idućem srednjoročnom razdoblju mogla bi se kretati silaznom putanjom sa stopama projektiranim na 3,1 posto u idućoj godini, odnosno 2,2 posto u 2025. godini i 1,9 posto u 2026. godini, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine, prenosi Srna.

Uzimajući u obzir veliki utjecaj svjetskih cijena na domaću inflaciju, može se pretpostaviti da će u razdoblju 2024. - 2026. doći do postupne stabilizacije cijena u Bosni i Hercegovini. Uz eksterne čimbenike, stabilne cijene komunalija, kao domaće komponente inflacije, imale bi pozitivan utjecaj na razvoj inflacije u promatranom razdoblju.

Direkcija za ekonomsko planiranje navodi da se izrada projekcija inflacije u Bosni i Hercegovini u razdoblju 2024. - 2026. godine, kao i prethodnih godina, zasniva na kretanju cijena energenata i hrane na svjetskom tržištu i projekcija inflacije u Europskoj uniji kao bitnih eksternih čimbenika.

Prema predviđanju Europske središnje banke, inflacija u eurozoni mogla bi se nastaviti kretati silaznom putanjom i iznositi 2,9 posto u idućoj godini, uz smanjenje cijena sirove nafte za 5,8 posto na godišnjoj razini. U 2025. godini također se predviđa pad cijena sirove nafte od pet posto na godišnjoj razini, a inflacija u eurozoni mogla bi biti niža i iznositi 2,1 posto. Prema predviđanju Europske središnje banke, cijene prirodnog plina tijekom 2024. i 2025. godine ne bi se trebale značajno mijenjati, kao što je to bio slučaj u prošloj godini. •

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok