• Short title article: Težak život

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec, nije novost jer to pokazuje i statistika, piše Večernji list BiH.

Plaće nisu ni blizu dovoljne da se podmire svi troškovi koji se nagomilaju u mjesec dana. Četveročlanoj obitelji u BiH mjesečno je potrebno oko 2900 KM. U taj iznos nisu uračunati brojni troškovi, poput rate kredita, što također opterećuje ogroman broj bh. kućanstava. Samo za hranu četveročlanoj obitelji u BiH trenutačno je potrebno 1286 KM, dok je prosječna plaća 1310 KM, što znači da jedna prosječna plaća odlazi samo na hranu.

Da je kriza natjerala građane da stegnu remen i smanje potrošnju, jasno je iz najnovijih statističkih podataka, prema kojima je promet u trgovinama na malo u manjem bh. entitetu, mjeren u tekućim cijenama, u siječnju pao za 14,6 posto u odnosu na prosinac prošle godine, iako je siječanj u RS-u mjesec koji obiluje blagdanima, čija priprema zahtjeva velike nabave. Podaci Zavoda za statistiku RS-a pokazuju da je promet u trgovinama na malo, kada su u pitanju hrana, pića i duhanski proizvodi, promatran u tekućim cijenama u siječnju ove godine, bio manji za 11,2 posto u odnosu na prosinac 2023. godine. Veliki pad prometa imale su i benzinske crpke jer su statističari izračunali da je u promatranom razdoblju prodaja goriva i maziva smanjena za 9,5 posto. Predsjednica dobojske Udruge građana "ToPeeR" Snežana Šešlija smatra da je enormno povećanje cijena glavni krivac za pad prometa u trgovinama u Republici Srpskoj. - Poskupljenje je natjeralo potrošače na smanjenje broja proizvoda u košari. Nekada se kupovalo pet komada jednog proizvoda, a sada jedan. Vjerujem da bi statistički podaci bili još lošiji da se u obzir uzimaju prodane količine, a ne financijsko gledište, koje je zbog poskupljenja "prenapuhano" u odnosu na realno stanje. Građani su primorani stegnuti remen, odriču se mnogih stvari, plus što kupuju najjeftiniju robu, ne mareći uopće za kvalitetu - rekla je Šešlija za Glas Srpske.

"Nikad gore"

Prema njezinim riječima, već sada je jasno da će se negativan trend nastaviti i u idućim mjesecima. - Dolazimo u još goru situaciju zbog povećane minimalne plaće jer se na dnevnoj razini cijene robe povećavaju od jedan do pet feninga. To prolazi neprimjetno, ali će već od idućeg mjeseca, sigurna sam, prouzročiti drastičan pad potrošnje i prometa - smatra Šešlija. Troškovi su iz mjeseca u mjesec sve veći, na nečem se mora štedjeti, a bh. građanima nije preostalo više ništa osim štedjeti na hrani. Za istu količinu novca sada možete kupiti mnogo manje stvari nego prije mjesec, dva. - Sve je poskupjelo. Kupujem samo osnovno - kruh, mlijeko ponešto od povrća, meso vrlo rijetko. S minimalnom mirovinom nemam mnogo izbora. Cijene svaki dan rastu. Teško se živi, loše - priča umirovljenica. Ništa bolje ne žive ni zaposleni, koji najčešće primaju znatno nižu plaću od prosječne. - Sve je skupo, plaće iste, a hrana stalno poskupljuje. Ponesem 30 KM i ne znam hoću li moći napraviti ručak - kaže nam jedna kućanica, a njezina kolegica dodaje: - Grozno, sve je skupo, kupujem sve pomalo. - Dok platim struju, vodu, telefon, što mi ostaje za život? Naravno da osjetim rast cijena. Ljudi su bez novca. Trudim se svaki dan skuhati djeci, da pojedu neko povrće, voće. Meso jedemo svakih četiri do pet dana. Teško je, meni se čini nikad gore. Sramota je kako se u ovoj zemlji živi - kaže.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok