• Short title article: Evo što vam škodi

Mlijeko, koje se često reklamira kao hranjivi napitak, stoljećima se smatrao zdravom namirnicom, ali to nije baš uvijek tako.

Mlijeko je bogat izvor esencijalnih hranjivih tvari poput kalcija, vitamina D i proteina, a smatra se dobrim za kosti. Međutim, prekomjerna konzumacija mlijeka može imati negativne posljedice na zdravlje.

Evo kako vam prekomjerna konzumacija mlijeka može naškoditi.

Uznemiruje crijeva

Mlijeko sadrži laktozu, prirodni šećer kojemu je za pravilnu probavu potreban enzim laktaza. Stariji ljudi uglavnom postaju netolerantni na laktozu. Konzumiranje previše mlijeka kod ovih osoba može dovesti do nadutosti, plinova, proljeva i grčeva u želucu. Čak i oni koji nemaju intoleranciju na laktozu mogu osjetiti blage probavne smetnje ako konzumiraju prekomjerne količine mlijeka u kratkom razdoblju, prenosi indiatimes.com.

Povećava težinu

Iako je mlijeko izvrstan izvor proteina, ono također sadrži kalorije, koje dolaze iz sadržaja masti. Konzumiranje previše mlijeka, pogotovo punomasnog mlijeka, može doprinijeti prekomjernom unosu kalorija, što dovodi do debljanja.

Neravnoteža hranjivih tvari

Iako je mlijeko bogato esencijalnim hranjivim tvarima, prekomjerna konzumacija može poremetiti ravnotežu hranjivih tvari u vašoj prehrani. Na primjer, ako pijete prekomjerne količine mlijeka, možda unosite više kalcija i vitamina D nego što je vašem tijelu potrebno. Pretjerano nakupljanje ovih nutrijenata može dovesti do potencijalnih zdravstvenih problema, kao što su bubrežni kamenci i naslage kalcija u mekim tkivima.

Povećan rizik od akni

Neka istraživanja ukazuju na potencijalnu vezu između prekomjerne konzumacije mlijeka i akni. Mlijeko sadrži hormone i faktore rasta koji mogu utjecati na razvoj akni. Konzumiranje previše mlijeka može dovesti do povećanja razine hormona, potencijalno pogoršavajući probleme s aknama kod osjetljivih osoba.

Nedostatak željeza

Pretjerana konzumacija mlijeka, osobito kod male djece, može dovesti do anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Mlijeko može ometati apsorpciju željeza iz hrane. Ovo je značajan problem za dojenčad i malu djecu koja se mogu oslanjati na mlijeko kao primarni izvor hidratacije i prehrane.

Gubitak gustoće koštane mase

Za razliku od jedne od najvećih potencijalnih dobrobiti koju pruža zbog sadržaja kalcija, prekomjerna konzumacija mlijeka može imati suprotan učinak. Neka istraživanja sugeriraju da konzumiranje prekomjernih količina životinjskih bjelančevina, uključujući bjelančevine koje se nalaze u mlijeku, može dovesti do povećanog izlučivanja kalcija u urinu, što s vremenom može oslabiti kosti.

Slabljenje zuba

Mlijeko sadrži prirodne šećere, a pretjerana konzumacija može pridonijeti problemima sa zubima. Šećeri u mlijeku mogu stupiti u interakciju s oralnim bakterijama, što dovodi do karijesa ako se ne održava pravilna higijena zuba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok