• Short title article: Treba biti umjeren

Glukoza, najjednostavniji oblik šećera, predstavlja primarni izvor energije za stanice u tijelu, uključujući mozak.

Iako se često spominje kako je šećer nezdrav i da ga treba izbaciti iz prehrane, to baš i nije u potpunosti točno. Nutricionistica Ivana Mišić objasnila je važnost konzumiranja ove namirnice, uz napomenu da, kao i za sve, i ovdje treba biti umjeren.

"Šećer, posebno glukoza, igra ključnu ulogu u normalnom funkcioniranju ljudskog tijela, i veliki je mit da se iz prehrane treba isključiti šećer u potpunosti", ističe Ivana i otkriva nekoliko razloga zašto je šećer nužan, prenosi Net.hr

Osnovni izvor energije

Glukoza, najjednostavniji oblik šećera, predstavlja primarni izvor energije za stanice u tijelu, uključujući mozak. Bez dovoljno glukoze, tijelo ne može efikasno da obavlja svoje funkcije.

Funkcija mozga

Mozak je posebno ovisan o glukozi kao izvoru energije. Nedostatak glukoze može negativno utjecati na mentalne funkcije, kao što su pamćenje, koncentracija i donošenje odluka.

Skladištenje energije

Tijelo pretvara višak glukoze u glikogen, koji se skladišti u mišićima i jetri i koristi se kao rezervni izvor energije.

Regulacija metabolizma

Inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi, pomaže u održavanju stabilne razine energije i regulira metabolizam.

Održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina

Šećeri igraju ulogu u održavanju osmotske ravnoteže u tijelu, što je važno za pravilno funkcioniranje stanica.

"Važno je napomenuti da, iako je šećer neophodan, prekomjeran unos može dovesti do zdravstvenih problema, kao što su pretilost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i drugo. Umjerenost i balans su ključni za zdravu prehranu", ističe nutricionistica, piše Espreso.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok