• Short title article: Dijeta

Je li lubenica zdrava ili preslatka? Deblja li ili je možemo jesti u neograničenim količinama?

Moderna dijetetika ima odgovore i preporučuje ovu namirnicu kao neizostavnu na ljetnom jelovniku. A ako uz to možete smršavjeti – još bolje! Zato je pojam 'lubenica dijeta' ovih dana jedan od najtraženijih na internetu.

Glavna dilema kod lubenice je količina šećera. Da bismo odgovorili na pitanje je li to razlog za zabrinutost, prvo moramo razumjeti koncept glikemijskog indeksa (GI), koji pokazuje koliko brzo podiže razinu šećera u krvi. Hrana s glikemijskim indeksom većim od 70 smatra se hranom s visokim GI. Lubenica ima GI 72, dakle vrlo je visok. Navodi Story.

Ako ste dijabetičar, trebali biste voditi računa o tome kako će se vaše tijelo nositi s navalom šećera u krvi. Ako niste, trebali biste uzeti u obzir glikemijsko opterećenje i na temelju toga odrediti hoće li određene namirnice pridonijeti vašem debljanju i kako će se tijelo nositi sa šećerom.

Taj se pokazatelj dobije tako da se GI pomnoži s količinom probavljivih ugljikohidrata te se dobiveni broj podijeli sa 100. Glikemijsko opterećenje je previsoko ako je veće od 20. Sve manje od 10 smatra se niskim.

Kod lubenice je glikemijsko opterećenje oko 5 jer na 100 grama ima 7 grama ugljikohidrata pa joj slatkoća nije problem i ne može vas udebljati. Baš suprotno! Dobra je za mršavljenje.

Ako želite smršavjeti, onda također želite znati koliko kalorija ima u hrani kojoj ciljate i jesu li one doista dobar pomagač u tom cilju.

Kalorijska vrijednost lubenice nije velika. Na 100 g ima oko 30 kalorija. Problem je što je puna vode i jako teška, a 100g ovog slatkog povrća nije baš doza koja će nam zadovoljiti apetit.

Obično jedemo puno više i strahujemo hoće li nas lubenica udebljati. Pa ipak, čak i ako pojedete kilogram ove slatke namirnice, unijeli ste 300 kalorija. To je samo malo više kalorija od 100 g bijelog kruha. A što mislite, što će vam više napuniti želudac?

Dakle, dijeta s lubenicom može biti vrlo učinkovita za mršavljenje. Sastav joj je 90% vode i može se reći da više lubenice popijete nego što jedete. No, za razliku od vode, ima puno vlakana i to je njegova tajna. Za razliku od vode morate se nositi sa žvakanjem.

Time mozgu šaljemo signal da jedemo i lakše je postići osjećaj sitosti. Osim toga, vlakna poput tekućine ispunjavaju prostor u crijevima, što smanjuje apetit.

Posljednja i ne manje važna prednost lubenice je činjenica da njezinim unosom u organizam unosite dovoljno vode, što pomaže u procesu izbacivanja toksina, regulaciji razine natrija u tijelu i izbacivanju viška vode iz organizma.

Kratkotrajna dijeta s lubenicom

Za razliku od Atkinsove dijete, Dukan dijete ili sličnog specifičnog dijetalnog programa, ne postoji posebna dijeta s lubenicom, već se ovom dijetom naziva svaka dijeta koja uključuje njezinu svakodnevnu konzumaciju u određenom razdoblju. Zato postoji nekoliko vrsta ove dijete.

Jedna od njih je kratkotrajna lubenica dijeta koja traje pet dana i omogućuje vam da za to vrijeme izgubite pet kilograma. Napominjemo da kratkotrajne i brze dijete koje se temelje samo na jednoj namirnici mogu pomoći u brzom mršavljenju, ali ne i u postizanju trajnih rezultata. Za to je potrebno kontinuirano jesti zdravu hranu.

No, ako ste u stisci s vremenom, kao prije odlaska na more, a za savršenu liniju ne treba vam puno, dijeta s lubenicom izvrsna je ljetna varijanta s kojom možete započeti život u vitkijem tijelu. Ljeto je idealno vrijeme za početak dijete jer su vam na raspolaganju razne svježe namirnice.

Primjer jelovnika za 5-dnevnu dijetu s lubenicom

Prvi dan:

• Doručak: 1 kriška lubenice i šalica kave ili čaja
• Ručak: 150 g junetine sa 150 g kuhane riže. Zasladite se kriškom lubenice
• Večera: 60 g sira, kriška kruha i kriška lubenice

Drugi dan:

• Doručak: kriška tosta, šalica kave ili čaja i kriška lubenice
• Ručak: 100 g piletine bez kože, kriška kruha i kriška lubenice
• Večera: 100 g ribe na žaru, 100 g kuhane riže i čak 2 kriške lubenice.

Treći dan:

• Doručak: Kao prethodni dan – komad tosta, šalica kave i kriška lubenice
• Ručak: 50 g tjestenine s umakom od rajčice i 3 kriške lubenice.
• Večera: Salata od svježeg povrća i lubenice – koliko možete pojesti

Četvrti dan:

• Doručak: 2 kriške lubenice
• Ručak: Juha od brokule (dobro je i od bilo koje juhe od povrća), komad kruha i 2 kriške lubenice.
• Večera: 3 pečena krumpira srednje veličine i 2 kriške lubenice

Peti dan:

• Doručak: 3 kriške lubenice
• Ručak: 150 g junetine i neograničena količina lubenice
• Večera: Komad integralnog kruha, 60 g sira i 3 kriške lubenice.

Tjelovježbu i rekreacija preskočite ove dane jer ćete se vjerojatno osjećati iscrpljeno i umorno. Prije stupanja na ovu dijetu ili bilo koju drugu restriktivnu dijetu posavjetujte se sa svojim liječnikom. Ako primijetite da vam ovakav način prehrane ne odgovara, odmah prekinite i ni pod koju cijenu ne čekajte peti dan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok