• Short title article: Regija Europe- IRE

Aktualne teme i ove godine summita bile su države regije zapadnog Balkana i njihov status u procesu pridruživanja, regionalizacija, financijska slika Europske unije,  moderno urbano planiranje, industrija, klima i energija.

O svim ovim pitanjima detaljno se razgovaralo kroz panel diskusije a svoje viđenje i znanje podijelili su i eminentni stručnjaci iz ovih oblasti, visoki predstavnicima domaće i europske znanosti, politike, diplomacije i gospodarstva.

U nedjelju, 24.rujna 2023.godine održana je  godišnja Generalna skupština udruge za promicanje Instituta Regija Europe- IRE neposredno prije „Salzburškog europskog summita 2023.“, na kojoj je u ime Vlade Hercegbosanske županije, sudjelovala Ivana Mišković iz Ureda predsjednika Vlade.

Za Hercegbosansku županiju posebno važne i aktualne teme bile su dodjela statusa države kandidatkinje Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i činjenica da je ponovno došlo do pomaka u procesu pristupanja. Uz Bosnu i Hercegovinu koja  je postala kandidatkinja, Srbija se odlučila na reforme u pravosuđu, Kosovo će od 2024. godine dobiti dugo očekivanu viznu liberalizaciju od EU a vjerujemo da će i pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom konačno moći započeti. Globalna politička situacija također je pokazala skeptičnim članicama EU da je ova regija potrebna Europi u geopolitičkom i gospodarskom smislu.

Razgovaralo se o i brojnim mogućnostima za tvrtke u državama EU-a za ulaganje u države Zapadnog Balkana, posebice u područjima vode, energije, infrastrukture i prometa. Velik interes austrijskih tvrtki za ova buduća tržišta koja su im u neposrednoj blizini očituje se i u stalnom porastu izravnih ulaganja.

U financijskom smislu razgovaralo se i o činjenici da EU pomaže u provedbi nužnih, dalekosežnih političkih i gospodarskih reformi kroz razne programe financiranja. Europska unija podupire ove zemlje u izgradnji modernog, klimatski neutralnog i resursno učinkovitog gospodarstva. Na ovom panelu predstavnici raznih zemalja Zapadnog Balkana raspravljali su o mogućnostima da ovaj prostor postane važna gospodarska regija budućnosti.

Uz Novi europski Bauhaus (NEB), Europski zeleni dogovor pretvoren je u konkretne promjene na terenu. Cilj je poboljšati svakodnevni život – u zgradama, u javnim prostorima, ali i u obliku mode ili namještaja. Cilj IRE Foruma bio je odabrane ideje i koncepte učiniti dostupnima široj publici, ne samo unutar vlastite zemlje nego i šire kao i  umrežiti praktičare iz različitih zemalja, regija i općina te razmijeniti njihova znanja o najboljim dostupnim metodama, rješenjima i prototipovima.

Ono što je također bilo u fokusu je i austrijski obrazovni sustav te činjenica da se on konstanto usklađuje s potrebama tržišta rada te su predstavljene primjeri i škole koje obrazuju kadar za trenutno tržište te kako su i škole i tvrtke prilagođene aktualnim programima.  Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Gordana Nakić je posjetila školu u kojoj djeca uče hrvatski jezik, te Hrvatsku katoličku župu u Salzburgu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok